Tervetuloa Avain Asukkaaksi!

Avain Asuntojen asukkaana voit keskittyä nauttimaan kodistasi ja asumisesta ilman huolia tai riskejä. Me puolestame kiinteistöjen omistajana  huolehdimme että asunnot kestävät aikaa ja niitä ylläpidetään ammattimaisesti. 

Asuntoon muuttaminen
Onneksi olkoon! Uuteen asuntoon muuttaminen on aina jännittävää. Varmistaaksesi mahdollisimman sujuvan muuton ja välttääksesi ikävät yllätykset, varaa muuttoon hyvin aikaa ja suunnittele asiat etukäteen. Tässä muutama asia vinkiksi. 

 • Sähkösopimus: Muista tehdä sähkösopimus uuteen asuntoon hyvissä ajoin ennen muuttoa. Muistathan, että sähkösopimus on oltava voimassa koko sopimusajan, aina asunnon viimeiseen hallintapäivään saakka.
 • Kotivakuutus: Asukkaalla tulee olla koko sopimuksen voimassaoloajan voimassa oleva kotivakuutus vastuuvakuutusosineen. Myös kotivakuutuksen tulee olla voimassa koko sopimusajan, aina asunnon viimeiseen hallintapäivään saakka.
 • Tuloilmoitus: Tuloilmoitus huoltoyhtiöön on tehtävä viimeistään asuntoon muutettaessa. Merkitse tuloilmoitukseen kaikki asuntoon muuttavat henkilöt. Esimerkiksi huoneiston ovi voidaan avata vain talonkirjaan merkitylle henkilölle. 
  > Tuloilmoitus huoltoyhtiölle
 • Muuttoilmoitus: Kun asunnosta muutetaan pysyvästi toiseen asuntoon, täytyy viikon kuluessa muutosta tehdä erillinen muuttoilmoitus väestörekisterikeskukseen. Myös postia varten täytyy tehdä osoitteenmuutosilmoitus postiin. Nämä hoituu nykyisin kätevästi yhdellä ilmoituksella:
  > www.muuttoilmoitus.fi
 • Muuttopalvelut: Avain Asuntojen asukkaana saat etua muuttolaatikoista ja -palveluista, kun ostat palvelun yhteistyökumppaniltamme. Etu on käytettävissä useimmilla paikkakunnilla. Tutustu Avain Asuntojen asukashintoihin:
 • > Hakosen muuttopalvelut Avain Asuntojen asukkaille
 • Asunnon tarkastus: Vaikka me tarkastamme kaikki asunnot muuttojen välissä, myös sinun on hyvä tarkastaa se ennen kun asetut ja kotiudut uuteen kotiisi. Voit käyttää asunnon tarkastuslomaketta ja merkitä siihen havaitsemasi viat ja puutteet, jolloin et tietenkään vastaa niistä myöskään pois muuttaessasi. Täytä lomake ja palauta se isännöitsijälle, vaikka sinulla ei olisikaan huomautettavaa.
  > Asunnon tarkastuslomake
 • Internet-yhteys: Asukas sopii liittymän avaamisesta valitsemansa operaattorin kanssa. Suurimpaan osaan Avain Asuntoja sisältyy maksuton 10M nettiyhteys. Edun voimassaolon ja oman talon operaattorin voi tarkastaa kohdetiedoista asuntohaun kautta. Operaattorit antavat lisätietoa liittymistä, saatavilla olevista nopeuksista ja tekniikasta. > DNA, Elisa

Asunnon avaimet
Saat avaimet uuteen asuntoosi sopimuksen mukaisena muuttopäivänä, kun vakuusmaksu ja asumisoikeuisasunnoissa asumisoikeusmaksu sekä mahdolliset asunnon lisä- ja muutostyöt on maksettuna. Avainten säilyttämisestä on syytä olla huolellinen koko asumisen ajan, sillä puuttuvat avaimet aiheuttavat aina lukkojen uudelleensarjoittamisen ja kustannuksista vastaa asukas. Avainten kopioiden teettäminen on ehdottomasti kielletty, lisäavaimet tilataan aina isännöitsijältä. 

Avain Asukkaan kotisivut
Avain Asuntojen asumisoikeusasukkaana sinulla on käytössäsi talokohtaiset Avain Asukkaan kotisivut, josta löydät paljon tärkeää tietoa juuri sinun kodistasi, talosi asukastoiminnasta sekä lähiympäristöstä, jossa asut. Olet saanut tunnukset kotisivuille asunnon oston yhteydessä. Jos olet kadottanut tunnukset, niin saat uudet tunnukset ilmoittamalla osoitteesi ja nimesi sähköpostitse osoitteeseen extranet@avainyhtiot.fi
Voit kirjautua Avainasukas-sivustolle sivun ylälaidasta "Kirjaudu" linkistä.

Asukashallinto
Asumisoikeusasunnoissa asukkaat voivat vaikuttaa talonsa yhteisiin asioihin ns. yhteishallintolain puitteissa. Yhteishallinnon tarkoituksena on antaa asukkaille päätösvaltaa ja vaikutusmahdollisuuksia omaa asumistaan koskevissa asioissa, lisätä asumisviihtyvyyttä ja edistää asumisoikeustalojen kunnossapitoa ja hoitoa. Avain Asumisoikeuden asukashallintomalliin, talosi asukaskokousten pöytäkirjoihin sekä muihin yhteishallintolain mukaisiin raportteihin pääset tutustumaan Avain Asukas -sivustolla. 

Asunnon käyttö
Asumisoikeusasuntoa voidaan käyttää lähtökohtaisesti aivan niinkuin omistusasuntoakin ja asukkailla on omistuasuntoon rinnastettava hallinnan suoja. Asumisoikeudessa on kuitenkin joitakin rajoituksia, jotka on hyvä tietää:
 • Asunnon vuokraaminen: Jos haluat vuokrata asuntoa eteenpäin, se onnistuu väliaikaisesti omistajan kirjallisella suostumuksella enintään kahdeksi vuodeksi kerrallaan. Usein tähän edellytetään erityistä syytä, kuten tilapäinen muutto toiselle paikkakunnalle työn tai opintojen takia. Tärkeää on kuitenkin muistaa, että asunnon luovuttaminen toisen käyttöön ei vapauta asumisoikeusasunnon haltijaa mistään velvoitteista, kuten maksamattomista vastikkeista tai huolimattomasta asunnon käytöstä. Asunnon vuokraaminen eteenpäin lyhytaikaiseen majoituskäyttöön ansaintatarkoituksessa ei ole sallittua (esimerkiksi Airbnb tai Booking.com). Lisätietoja saat kohteen isännöitsijältä tai myyntineuvottelijalta.
 • Asunto jää tyhjilleen: Jos huoneisto jätetään pitkäksi aikaa tyhjilleen, asumisoikeuden haltijan tulee ilmoittaa siitä asumisoikeustalon omistajalle. Omistajalle tulee tällöin myös aina varata mahdollisuus päästä huoneistoon. Muista, että sähkö- ja kotivakuutuksen tulee olla voimassa myös silloin, kun asunto on tyhjillään.
 • Tupakointi: Avain Asuntojen kaikissa kohteissa tupakointi sisätiloissa on ehdottomasti kielletty. 
 • Järjestyshäiriöt: Kun samassa talossa asuu paljon ihmisiä lähekkäin, tavanomaisesta asumisesta voi syntyä ääniä jotka kuuluvat myös naapureihin. Aina kyse ei ole häiriökäyttäytymisestä. Jos talossa ilmenee järjestyshäiriöitä, tulee niistä ilmoittaa kirjallisesti isännöitsijälle. Isännöitsijä voi antaa järjestyshäiriön aiheuttajalle kirjallisen huomautuksen ja häiriköinnin edelleen jatkuessa kirjallisen varoituksen. Räikeämmissä tilanteissa voidaan myös antaa suoraan varoitus. Jos häiriköinti jatkuu vielä varoituksen antamisen jälkeen, asumisoikeustalon omistaja voi purkaa asumisoikeussopimuksen.
 • Muutokset asukkaiden lukumäärissä: Kun esimerkiksi perheeseen syntyy vauva tai puoliso muuttaa asuntoon asukkaaksi, tulee siitä tehdä tuloilmoitus huoltoyhtiölle. Mikäli sopimukseen tulee uuden asukkaan vuoksi muutoksia, olkaa yhteydessä myyntiin (myynti@avainyhtiot.fi).Tilanteessa, jossa joku asukkaista muuttaa pois, aina täytyy tehdä lähtöilmoitus huoltoyhtiölle. Huoltoyhtiön yhteystiedot löydät täältä.

Lue lisää: